Zdravý rozum na talíři

Zdravý rozum na talíři

Košile z Pepca, nebo šaty od návrhářky?

Asi si po přečtení nadpisu říkáte, že jste tu nejspíš špatně, nebo že mě ta výživa tedy hodně rychle přestala bavit. Ale vydržte, pokusím se to vysvětlit srozumitelně.

Jeden z cílů, který jsem si při plánování tohoto blogu vytyčila, bylo boření mýtů, které souvisí se zdravou výživou. Je jich totiž opravdu hodně a setkávám se s nimi na každém rohu. A dnes se chci věnovat tomu prvnímu z nich:

Mýtus č. 1: Existuje pouze jeden směr výživy, který je ten “správný”.

Máme tu (obvykle velmi přesvědčivé a skutečně smysluplné) argumenty od mnoha skupin, proč by to měl být zrovna ten jejich, namátkou: low carb stravování, keto dieta, veganství, paleo strava, makrodieta… Ano, těmito směry či životními styly se opravdu dá žít zdravě. Ale v absolutním tvrzení, že jeden z nich je ten pravý, nejzdravější, se zapomíná na jednu důležitou věc.

Naše těla jsou totiž unikátní kousky a to co funguje pro jedno, nemusí fungovat pro jiné. Vidíme to bez problémů na mnoha jiných příkladech, které souvisí s našimi těly. Nedá se říct, že všem ženám sluší stejný styl líčení nebo stejný účes. Nedá se říct, že existuje jeden “správný” styl oblékání pro všechny, protože každý jsme jiný a někdo se lépe cítí v rozevlátých šatech a někomu sedí spíš džíny. Stejně tak neexistuje jeden “správný” stravovací styl.

Na první pohled by se z toho možná dalo vyvodit, že moje ideální dieta můžou tedy být hamburgery s hranolkami zapíjené colou nebo třeba čokoládové tyčinky a lízátka. A zde paralela s oblečením (byť, uznávám, mírně kostrbatě) pokračuje.

Kvalitu přijímaných potravin můžeme přirovnat ke kvalitě materiálu a střihu daného oblečení. Jíst průmyslově zpracované produkty plné cukru, barviv a “éček” je totiž jako obléknout si levnou, špatně ušitou košili z kousavého materiálu, která zbyla ve výprodeji v Pepcu. Poslouží – oblékne nás a zdálky možná vypadá přijatelně, ale je nepohodlná, nesedí mi, škrábe mě, možná z ní budu mít vyrážku – s kvalitním, pohodlným, precizně ušitým bavlněným kouskem na míru se nedá srovnat. V tom druhém budu prostě lépe vypadat a lépe se cítit.

Pokud budeme jíst kvalitní potraviny (a o tom, co přesně to znamená a jak je snadno poznáme, se přehledně dočtete v mém e-booku), je už jen na nás, abychom se naladili na své tělo a zjistili, co přesně mu vyhovuje (a ano, o tom, jak to podle mé zkušenosti udělat, se u mě dočtete taky).

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *