Zdravý rozum na talíři

Zdravý rozum na talíři

Jak je to s kaloriemi?

Myslím si, že jedním z nejčastějších způsobů, jak se lidé snaží zhubnout, je cesta počítání kalorií. Teorie zní velmi přímočaře a jednoduše – pokud máme příjem energie nižší než výdej energie, musíme přece zhubnout. Ale co když to není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá?

Tento koncept mně osobně není cizí. Před více než 10 lety, když jsem ještě o skutečně zdravé stravě nevěděla téměř nic a věřila jsem rádoby odborným článkům na internetu, jsem také na nějakou dobu propadla tomuto trendu a když jsem si vytyčila cíl zhubnout do svatebních šatů, šla jsem na to cestou kalorických tabulek. Nakonec se s odstupem ukázalo, že nejen samotná svatba, ale i můj způsob hubnutí pomocí počítání kalorií byla chyba. V té době jsem ještě neměla informace, které mám dnes. Chyběl mi nadhled a zdravý rozum.

Počítání kalorií je totiž problematické z několika pohledů. Ten první je, že ať počítáte sebelépe, nikdy si svůj příjem nespočítáte přesně. Může za to několik faktorů:

1) způsob měření a počítání kalorií pro účely informací na obalu je zastaralý, takže údaj, který si přečtete, se podle nejnovějších studií může od reality lišit až o 30%. Což je opravdu hodně, když se nad tím zamyslíte a zasadíte si to do kontextu jídel v rámci celého dne nebo týdne.

2) nemyslím si, že je v lidských silách každou jednotlivou ingredienci úplně přesně zvážit a zaznamenat, takže to, co si zapíšete do tabulky, stejně bude vždycky jen odhad. Zde mluvím i z osobní zkušenosti. Přesné vážení se dá vydržet možná tak týden, potom to člověka opravdu přestane bavit a začne spíše odhadovat. To ani nemluvím o jídlech, které si nepřipravujeme sami – když jíme například v restauraci nebo na návštěvě, opravdu se asi nebudeme ptát šéfkuchaře, kolik přesně gramů olivového oleje použil.

3) znovu se vracíme k tomu, že naše těla jsou jedinečná. Existují fascinující studie, kdy několik osob snědlo identické jídlo a každý z něho přijal odlišný počet kalorií. Takže počítání a zapisování do tabulek vám možná dá nějaký odhad, ale nikdy to nebude přesné. 

V druhém, podle mého hlavním důvodu, se dotkneme důležitého bodu: potěšení vs. stres. Nedokážu si představit, že někoho skutečně baví a těší každé jídlo analyzovat a vážit a zapisovat, ať už do notýsku nebo do aplikace v mobilu. Nevěřím tomu, že tento styl je dlouhodobě udržitelný. Svou zkušenost s počítáním kalorií nedokážu popsat jinak než slovem “otrava”. Na jídlo jsem se nakonec netěšila, protože mě zase čekalo nějaké vážení a převádění na gramy. 

Jsem velký zastánce myšlenky, že jídlo by mělo být zdrojem potěšení, ne administrativních povinností. Naším cílem by mělo být naladit se na pohodový zdravý životní styl, který se stane přirozenou součástí našeho života; a kalorické tabulky do tohoto scénáře nezapadají. 

A je ještě třetí bod, který se v této souvislosti nedá nezmínit, ač jste ho jistě slyšeli už stokrát: opravdu není kalorie jako kalorie. Prospěšnost jídla se nedá zredukovat do jednoho údaje na obalu výrobku. Zdravý rozum nám napoví, že prostě není možné, aby bylo jedno, jestli sníme oreo sušenku nebo misku zeleninové polévky, i když budou mít stejně kalorií.

Pokud byste chtěli najít alternativu k počítání kalorií, doporučuji vám přečíst si můj e-book Průvodce zdravou stravou od nákupu po talíř, kde se dopodrobna věnuji tomu, jak si najít individuální a dlouhodobě udržitelnou verzi zdravé stravy.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *